TR

7343 Sayılı Kanun ile Getirilen Yenilikler

Genel > İcra ve İflas Hukuku > 7343 Sayılı Kanun ile Getirilen Yenilikler

30.11.2021 tarihli ve 31675 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İcra İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 7343 sayılı Kanun (“7343 sayılı Kanun”) yayımı tarihinde yürürlülüğe girmiştir. 7343 sayılı Kanun ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda (“İİK”) birtakım köklü yenilik ve değişiklikler öngörülmüştür. Bu değişikliklerin en önemlileri aşağıdaki gibidir:

  1. İİK’da düzenlenen çocuk teslimi ve çocuk ile kişisel ilişki kurulmasına dair ilamın icrası hükümleri çocuğun üstün yararına hizmet etmediği gerekçesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. 7343 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesi ile birlikte çocuk teslimine veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin işlemler icra müdürlükleri yerine adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlükleri vasıtasıyla yerine getirilmeye başlamıştır. İlam ve tedbir kararları müdürlük tarafından görevlendirilen psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimci ve rehber öğretmen gibi uzmanlar, uzmanın bulunmadığı yerlerde ise öğretmen marifetiyle yerine getirilecektir. Müdürlükçe yapılan iş ve işlemlere karşı, öğrenme veya tebliğ tarihinden itibaren bir hafta içinde, işlemi yapan müdürlüğün bulunduğu yer aile mahkemesine şikâyette bulunulabilecektir.
  2. Hacizli malların satışını isteme süreleri yeniden belirlenmiştir. 7343 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesi ile birlikte hacizli malların satışını isteme süreleri yönünden taşınır ve taşınmaz mal ayrımı kaldırılmış ve tüm hacizli malların satışını isteme süresi bir yıl olarak belirlenmiştir. Motorlu araçlara ilişkin haciz işlemleri bakımından muhafaza, kıymet takdiri ve satış taleplerinin aynı anda yapılması gerektiği düzenlenmiştir. Ayrıca motorlu araçlar da dahil olmak üzere her türlü hacizli mala ilişkin satış talebinde bulunulurken tüm kıymet takdiri ve satış giderlerinin tamamının peşin olarak yatırılması gerekmektedir.
  3. Tehir-i icra (icranın geri bırakılması) prosedüründe değişikliğe gidilerek işbu kararı verme yetkisi Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay’dan alınmış, icra takibinin yapıldığı yer icra mahkemesine bırakılmıştır. Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin karara karşı temyiz yolu açık bırakıldığı hallerde, icranın geri bırakılması kararının etkisinin temyiz yoluna başvurma süresi dolana kadar devam edeceği düzenlenmiştir. 
  4. 7343 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesi ile birlikte açık arttırmanın bütün aşamaları elektronik ortamda gerçekleşecektir. Bunun bir sonucu olarak hacizli malın satış mahalline getirilmesi uygulaması son bulacak, haczedilmiş ancak muhafaza altına alınmamış mallar satış talebi üzerine muhafaza altına alınacak veya ihale alıcısına teslime hazır hale getirilecektir. Bu şart yerine getirilmedikçe malların satışı mümkün olmayacaktır. 
  5. İş yoğunluğunun veya personel sayısının fazla olduğu icra dairelerinde Adalet Bakanlığı tarafından icra müdür ve müdür yardımcıları arasından, icra müdürlerinin yetkisini haiz bir icra başmüdürü görevlendirilecektir.
  6. İş yoğunluğunun veya icra dairesinin sayısının fazla olduğu illerde Adalet Bakanlığı tarafından bir veya birden fazla icra daireleri başkanlığı kurulabilecektir. İcra daireleri başkanlığı kendi yetki alanında olan icra dairelerinin gözetim ve denetimini yapacak, idari işlemlerine bakacak ve mevzuatla kendisine yükletilen diğer sorumlulukları yerine getirecektir. 

7343 sayılı Kanun’un getirdiği düzenlemelere ilişkin daha detaylı bilgiye veya hukuki desteğe ihtiyaç duyulması halinde KT & Partners ile iletişime geçebilirsiniz. 

Yukarıda detayları verilen Kanun metninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.