Ücret Garanti Fonu Uygulaması
Ödeme güçlüğü hali; 4447 sayılı İşssizlik Sigortası Kanunu’na göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, aciz vesikası alması, iflas etmesi ile ödeme güçlüğüne düşmesi halleri olarak Ücret Garanti Fonu Yönetmeliği’nde tanımlanmıştır.
Sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu oluşturulmuştur.
30.09.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Ücret Garanti Fonu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik”) kapsamında işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde işçilerin ödenmeyen 3 aylık ücretlerinin Ücret Garanti Fonu tarafından ödenmesine ve ödenecek net ücretin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre sigorta primine esas tutulan kazancı üzerinden hesaplanmasına ilişkin düzenleme yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelik’in devam maddelerinde ise;
hususları başta olmak üzere çeşitli düzenlemeler öngörülmüştür.
Yönetmelik’in getirdiği düzenlemelere ilişkin daha detaylı bilgiye veya hukuki desteğe ihtiyaç duyulması halinde KT & Partners ile iletişime geçebilirsiniz.
Yukarıda detayları verilen Yönetmelik’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Telefonda kendisini avukat olarak tanıtarak para isteyen dolandırıcılara itibar etmeyiniz.
Bu şekilde olaylara maruz kalırsanız 112’yi arayarak veya savcılığa şikayette bulunarak konuyu yetkililere bildiriniz.