Son dönemlerde kira bedellerinde yaşanan artışın, kira ilişkilerinde problem yaratmaya başladığı görülmektedir. Birçok kiracı düşük kalan kiraları sebebiyle kiraya verenler tarafından tahliye edilmek istenmektedir. Olağan fesih hallerine başvuramayan kiraya verenler, Türk Borçlar Kanunu’nun farklı maddelerine başvurarak kiracıları tahliye ettirmekte veya bu yönde davalar açılmaktadır.
Bu yollardan birisi de “gereksinim amacıyla” bir başla deyişle “kiraya verenin kendisinin veya ilk derece yakının taşınmazda oturacağından bahisle ” tahliyesine ilişkin düzenlemeye başvurularak hukuki ilişkinin dava açılmak suretiyle sona erdirilmesi yoludur. Ancak, son dönemlerde bazı kiraya verenlerin bu hukuki yolu kötüye kullandıkları, taşınmazları daha yüksek meblağlara başkalarına kiraya verdikleri görülmektedir.
Türk Borçlar Kanunu’nun Yeniden Kiralama Yasağı başlıklı 355’nci maddesinin 1’nci fıkrası uyarınca Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamamaktadır. Kiraya veren bu yasağa rağmen üç yıllık süre içinde kiralananı başka bir kişiye kiralar ise eski kiracısına son kira yılında ödenen bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlü olacaktır.
Yargıtay emsal bir kararında, eski kiracının kendisine keşide edilen ihtarname neticesinde kiralananı tahliye etmiş olduğunu belirterek eski kiracıya karşı tahliye davası açılmamış olması ve kiracının bir yargı kararı veya icra yolu ile tahliye edilmemiş olması sebebiyle Türk Borçlar Kanunu’nun 355’nci maddesi uyarınca eski kiracı lehine tazminat koşullarının oluşmayacağı yönünde görüş bildirmiştir (Yargıtay 3. HD., 2017/4632 E., 2019/1687 K.).
Her somut olayın kendine has özellikleri olmakla birlikte yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilebilmesi ve kiracı lehine tazminat hakkının doğabilmesi için kiraya verenin yazılı veya sözlü ihtarı neticesinde taşınmazın tahliye edilmemiş olması, bir yargı kararı veya icra yolu ile tahliye edilmiş olması gerektiği kanaatindeyiz.
Konuya ilişkin daha detaylı bilgiye veya hukuki desteğe ihtiyaç duyulması halinde KT&Partners ile iletişime geçebilirsiniz.
Telefonda kendisini avukat olarak tanıtarak para isteyen dolandırıcılara itibar etmeyiniz.
Bu şekilde olaylara maruz kalırsanız 112’yi arayarak veya savcılığa şikayette bulunarak konuyu yetkililere bildiriniz.