Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik”) 6 Ocak 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
Yönetmelik ile yabancıların Türk vatandaşlığı alabilmesini sağlayan koşullarda bazı değişiklikler yapılmıştır.
Değişiklik kapsamında;
I. En az 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştiren yabancılar,
II. En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu tespit edilen yabancılar,
III. En az 250.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmazı tapu kayıtlarına “3 yıl satılamaz” şerhi koyulmak şartıyla satın alan yabancılar,
IV. Kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 250.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline 3 yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile adına taşınmaz satışının vadedildiği tespit edilen yabancılar,
V. En az 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında mevduatı 3 yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatıran yabancılar ile aynı tutarlarda devlet borçlanma araçlarını veya gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az 3 yıl elinde tutma şartıyla satın alan yabancılar,
6 Ocak 2022 tarihi itibariyle, Türk vatandaşlığı alma istisnasından faydalanabilecektir.
Özellikle en çok tercih edilen vatandaşlık edinme yolu olan taşımaz satın alma yolu için belirlenen tutar bu yıl da 250.000 Amerikan tutarı olarak tutulmuş ve değiştirilmemiştir.
III, IV, V No’lu fıkralarda yapılacak işlemlerde belirtilen döviz tutarları, işlem öncesi Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya, ardından bu banka tarafından da Merkez Bankasına satılacaktır.
3 yıl süreyle; 500 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında mevduatı Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatıran yabancıların dövizlerinden elde edilen Türk lirası tutarlar mevduatta, aynı tutarda devlet borçlanma araçlarını kullanan yabancılardan elde edilen Türk Lirası tutarlar ise devlet borçlanma araçlarında tutulacaktır.
Yönetmelik’e ilişkin daha detaylı bilgiye veya hukuki desteğe ihtiyaç duyulması halinde KT & Partners ile iletişime geçebilirsiniz.
Yukarıda detayları verilen Yönetmelik metninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Telefonda kendisini avukat olarak tanıtarak para isteyen dolandırıcılara itibar etmeyiniz.
Bu şekilde olaylara maruz kalırsanız 112’yi arayarak veya savcılığa şikayette bulunarak konuyu yetkililere bildiriniz.